Bránu gigantů dočasně uzavře rekonstrukce. Slavnostní střídání stráží nahradí Hudba Hradní stráže

3. července 2024

Brána gigantů ohraničující Pražský hrad směrem z Hradčanského náměstí se od příštího pondělí na několik týdnů uzavře. Důvodem je výměna bezpečnostních sloupků. Znovuotevření brány je naplánováno na poslední srpnový týden. Slavnostní střídání stráží proto dočasně nahradí vystoupení Hudby Hradní stráže na III. nádvoří.  

Bezpečnostní sloupky u Brány gigantů jsou na hranici životnosti a je třeba je vyměnit. Bránu sloužící pro východ z Pražského hradu tak bude nutné uzavřít. I nadále ale mohou návštěvníci z Hradu odejít na Hradčanské náměstí – nově přes jižní boční bránu na I. nádvoří, tedy stejným směrem, jakým nyní vcházejí. Po dobu sedmitýdenní rekonstrukce dané zejména nezbytným archeologickým ohledáním místa se na I. nádvoří nebude konat slavnostní střídání stráží. Nahradí jej vystoupení příslušníků Hudby Hradní stráže na III. nádvoří, denně vždy od 12 do 12:15 hodin. Hradní stráž rovněž dočasně nebude vykonávat službu na čestných stanovištích před Bránou gigantů. 

Brána gigantů, hlavní a slavnostní vstup s monogramem Marie Terezie a Josefa II., je charakteristická hlavními pilíři se sousošími bojujících gigantů. Další pilíře pak nesou menší dvojice putti (barokní dekorativní prvek) s vázami a se symbolem českého království – lvem a habsburské monarchie – orlem. Všechny sochy vytvořil sochař Ignác František Platzer v letech 1770–1771, originály ale v roce 1921 nahradily kopie Antonína Procházky a Čeňka Vosmíka. Do dnešní podoby I. nádvoří upravil architekt Jože Plečnik po roce 1920. Podle jeho projektu byly provedeny žulová dlažba, osvětlení a vlajkové stožáry. Ty byly původně z jedlových kmenů, později ale byly vyměněny za lepené z dílů. 

Odbor komunikace KPR