Vystoupení prezidenta republiky na tiskovém brífinku po účasti na 65. schůzi Poslanecké sněmovny

13. června 2023

Dobrý den, dámy a pánové,

já děkuji paní předsedkyni Poslanecké sněmovny za pozvání i za úvodní milá slova a chtěl bych zdůraznit to, co jsem říkal po celou dobu své kampaně, a samozřejmě po zvolení v tom není žádná změna, a sice že mám a budu mít vůli spolupracovat se všemi, kdo budou mít konstruktivní zájem na řešení problémů. Že jsem připraven naslouchat a také naslouchám všem, kdo mají ne jenom kritická slova na to, co je špatně, ale mají také realizovatelné nápady, jak věci dělat lépe ku prospěchu celé naší země.

Jako základ považuji dobrou komunikaci mezi ústavními institucemi. Proto také jsem navštívil Senát, proto dnes navštěvuji Poslaneckou sněmovnu, proto pravidelně jednám se zástupci vlády, ale i se zástupci opozice. V okamžiku, kdy budeme schopni najít alespoň elementární shodu na věcech, které nás trápí všechny společně bez ohledu na to, jestli jsme příznivci nějaké politické strany anebo žádné, tak tam budu považovat svoji misi za úspěšnou. Protože jedině v takovém postupu je šance na to, že při řešení těch složitých problémů, které dnes máme před sebou, ať už jsou to problémy bezpečnostní, ať jsou to problémy veřejných financí, ať jsou to problémy spojené s důchodovým systémem, že je budeme schopni úspěšně řešit.

V opačném případě, když se budeme nadále stavět do protilehlých zákopů, nebudeme spolu komunikovat, budeme obstruovat jeden druhého, tak se žádného řešení nedobereme a budeme naprosto zbytečně utrácet zdroje a ztrácet čas a mezitím svět půjde dál.

Myslím si, že by to byla velká škoda, protože naše země má všechny předpoklady k tomu, aby si i s těmito problémy ne jenom poradila, ale aby byla mezi těmi nejlepšími v Evropě. A jenom to, co pro to musíme udělat, je více si naslouchat, více spolupracovat.

Petr Pavel, prezident republiky, Poslanecká sněmovna PČR, 13. 6. 2023