Vyjádření prezidenta republiky při přijetí dobrovolných dárců krve

14. června 2024

Dobrý den,

nejprve mi dovolte vás tady přivítat a vyjádřit radost nad tím, že se tady dnes můžeme sejít právě ve Světový den dárců krve, který nám už podvacáté připomíná, jak důležité je dávat krev. Alespoň všichni ti, kteří mohou, protože krev je potřeba jako životadárná tekutina při téměř všech důležitých výkonech, které se v nemocnicích odehrály, a to nejenom při operacích, úrazech, v porodnících, pro předčasně narozené děti a mnoha dalších. Pro mě je vždycky radost, když se mohu setkat s lidmi, kteří dělají něco pro druhé. Zrovna darování krve je takový krásný příklad anonymní solidarity, protože v naprosté většině případů nevíme, komu tu krev dáváme, komu pomůže, ale jak jsem slyšel, tak jeden dárce může pomoci zachránit až tři další. Takže je to krásná, noblesní věc, kterou můžeme dělat, a proto jsem rád, že alespoň takový malý vzorek tady dnes mohu přivítat, protože zrovna dnes probíhá akce, při které tisíce lidí budou dávat krev.

Je fajn, že Česká republika je mezi těmi, kde právě dárcovství je poměrně rozšířené. My nepatříme mezi ty země, které by měly akutní nedostatek krve, i když v určitých skupinách, určitých obdobích a místech se místní nedostatek projevuje, ale většinou jsme schopni na to reagovat velice rychle a ty propady doplnit.

Ještě jednou díky vám všem, díky i prostřednictvím médií, všem těm, kteří se dnes na mnoha místech v republice rozhodli krev darovat a možná i apel na všechny ostatní, kteří tak ještě neudělali nebo nedělají, aby pokud jsou zdraví, zvážili čas od času krev dát, protože nikomu to neublíží a někomu to může významně pomoci.

Ještě jednou díky všem.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 14. června 2024