Vyjádření prezidenta republiky při přijetí českých hokejistů, mistrů světa 2024

30. května 2024

Dobrý den, dámy a pánové,

především děkuji, že jste přijali moje pozvání na Hrad. Já vám tím můžu oplatit pozvání do šatny. Samozřejmě fakt, že jste prošli celým tím kolečkem oslav až k dnešku, svědčí o tom, že jste určitě odolné osobnosti. Možná, že pro mnohé z vás bylo těch posledních pár dní těžších než samotný šampionát.

Musím říct, že už se nebudu vracet k tomu, abych tady zdůrazňoval, jací jste národní hrdinové a případně zlatí hoši, ale chtěl bych se tady vrátit k jedné věci. A to je to, co jsem vám říkal v šatně. Že se vám podařilo, i když to asi nebylo úplně vaším prvotním cílem, dát zase na chvilku národ dohromady. A i když se najdou jedinci, kteří říkají, že to nebylo úplně mistrovství světa, protože tam chyběli Rusové, já si myslím, že to není pravda. Nechci tady rozebírat otázky, jestli tam Rusové být měli, nebo neměli. Už vůbec ne ty politické. Ale určitě si všichni vzpomenete na poslední mistrovství v Praze, jak se zachovali ve finále s Kanadou, a myslím si, že už jenom za to, jak se tam zachovali, je správně, že na tomto mistrovství nebyli, protože tohle nemá nic společného s politikou, to bylo výrazně nesportovní chování a na mistrovství světa určitě nepatří.

Pak jsem chtěl zmínit ještě jednu věc, a to je poděkovat vám za inspiraci, kterou jste byli. Protože tak jako já jsem měl vyvěšené na zdi plakáty třeba pana Nedomanského, když jsem začínal s hokejem na Kladně. Shodou okolností bylo krásný, že on na šampionátu byl, seděl tam kousek vedle mě a vlastně po tolika letech jako znovu český občan. Další pak měli vzory ve vašich předchůdcích z Nagana. Tak stejně tak vy budete vzory pro mnoho holek a kluků, kteří začínají s hokejem, ale nejenom s hokejem, ale s jakýmkoliv jiným sportem, protože si uvědomí, že můžou být stejně úspěšní jako vy, a budou na to ještě dlouhý roky vzpomínat. Takže i to bych rád tady vypíchnul a ocenil. Každopádně vám všem chci popřát, ať budete kdekoliv, ať se vám daří stejně jako na tomhle šampionátu. A ještě jednou veliký dík za bojovnost, kterou jste přitom ukázali.


Díky moc.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 30. května 2024