Vyjádření prezidenta republiky na tiskovém brífinku při návštěvě Jordánska

28. května 2024

Dobrý den, 

přiletěli jsme včera. Na letišti jsme hned předali zásilku humanitární pomoci, sušené mléko, Sunar. Něco přes tunu. Je to množství, které může pokrýt potřebu pro několik tisíc dětí na několik týdnů. Ta pomoc vycházela z požadavku jordánské strany, kdy jsem měl asi před měsícem telefonický rozhovor s králem, který o ni požádal. Já jsem moc rád, že se to cestou Ministerstva zahraničí podařilo takhle rychle zorganizovat a zprocesovat. Ta zásilka byla předána jordánské straně, která ji bude distribuovat do Pásma Gazy, tak aby se dostala k lidem, kteří ji potřebují, co nejdříve. 

Dnešní den návštěvy jsme zahájili v podobném duchu a sice v nemocnicích. Navštívil jsem nejdřív státní nemocnici, do které naše zdravotnické firmy v čele s firmou Linet dodávají zdravotnický materiál a postele, inkubátory, stany a další vybavení. Potom jsme navštívili státní nemocnici, ve které opakovaně působí týmy našich specialistů v rámci programu Medevac. Tentokrát je to tým oftalmologů, který tady už netrpělivě čeká čtyři sta pacientů, kteří budou všichni ošetřeni, případně operováni v následujícím týdnu. Ten program má tady v Jordánsku mimořádnou úspěšnost a reputaci. Byl jsem informován o tom, že pacienti často vytvářejí seznamy a čekají, až přijede český tým, aby se mohli nechat operovat od nich. A myslím si, že to je asi jeden z nejlepších způsobů diplomacie, který můžeme dělat, a šířit tak dobré jméno České republiky. 

Teď se nacházíme v objektu královského obranného podniku, který vyrábí ve spolupráci s naší firmou Tatra obrněná vozidla různých modifikací a firma Retia spolupracuje s tímto podnikem na výrobě systému pro sledování a eliminaci dronů. Jsou to velice perspektivní oblasti, ale zároveň jsme také identifikovali řadu dalších, včetně zájmu jordánské strany o rozšíření spolupráce s našimi firmami. 

Odtud budeme pokračovat do Petry, což je velice vítaná zastávka na snad asi nejznámějším kulturním historickém místě v Jordánsku, a zítra budou následovat všechna oficiální jednání s králem, s předsedou vlády, s předsedou Senátu a s předsedou Parlamentu.  

Petr Pavel, prezident republiky, Jordánské hášimovské království, 28. května 2024