Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci při návštěvě argentinského prezidenta v ČR

24. června 2024

Pane prezidente,

ještě jednou, vítejte v Praze. Vážím si toho, že Vaše cesta vedla v rámci Vaší první evropské cesty právě do Česka. Ačkoliv naše země dělí oceán a několik časových pásem, sdílíme společný pohled na mnohé zásadní geopolitické i hodnotové otázky. Například otázky ruské agrese na Ukrajině. Potvrdila to i naše diskuze, kterou jsme společně vedli na nedávném mírovém summitu ve Švýcarsku. Shodujeme se, že obrana demokracie světového řádu založeného na pravidlech a jejich dodržování, včetně teritoriální celistvosti a suverenity, se neomezuje na sever, jih, východ nebo západ. Kromě globální bezpečnosti jsme samozřejmě řešili i naše vzájemné vztahy. S Argentinou jsme letos oslavili již sté výročí od navázání našich diplomatických vztahů.

Vaše návštěva, pane prezidente, představuje ideální příležitost pro jejich prohloubení. Máme přitom na čem stavět. Argentina je domovem jedné z největších českých krajanských komunit na světě. Čítá více než padesát tisíc osob. Mnozí z nich jsou pevnou součástí argentinské společnosti. Češi v Argentině se navíc ke svým kořenům nadále hrdě hlásí, o čemž svědčí hned desítka velmi aktivně působících krajanských spolků. Ty všechny přispívají k obohacení našich vzájemných vztahů.

Argentina je náš čtvrtý nejvýznamnější exportní trh v Latinské Americe. Výhledově by ale naše obchodní výměna mohla být ještě silnější. Pevně věřím, že k tomu přispěje i brzké dojednání dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a organizací Mercosur. Česko i Argentina totiž stojí na straně zemí, které jsou přesvědčeny, že svobodný a otevřený obchod přispívá nejen k ekonomické prosperitě, ale také k bezpečnosti.

Naše země mají dlouhou společnou tradici spolupráce v mnoha oblastech. České firmy mají svým argentinským partnerům co nabídnout. Vítám proto naši snahu o otevření argentinské ekonomiky a doufám, že se nám společně podaří zahájit spolupráci v perspektivních oborech, jakými jsou energetika, těžba, kyberbezpečnost, obranný a letecký průmysl, vesmírné technologie, případně zelené technologie. Významnými oblastmi spolupráce jsou také věda, výzkum a inovace. Argentina se pyšní třemi nositeli Nobelovy ceny v oblasti fyziologie, chemie a medicíny. V minulosti naši vědci spolupracovaly na výzkumu Antarktidy a jsem si jist, že jsou připraveni v této otázce spolupracovat. Děkuji Argentině také za podporu a spojenectví na multilaterálních fórech. Jsme si blízkými partnery při mnoha důležitých jednáních, například v OSN.

Velmi vítám Vaše transatlantické sbližování, pane prezidente. A věřím, že v budoucnu se Argentina stane jedním z globálních partnerů NATO. Bezpečnost nezná hranic a jsem rád, že i Argentina je připravena převzít svůj díl odpovědnosti za globální bezpečnost. Jsem přesvědčen, že Vaše návštěva, pane prezidente, povede k dalšímu rozvíjení našich dobrých vztahů a upevní tak naše spojenectví.

Přeji Vám hodně úspěchů.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 24. června 2024