TIZIANO - VANITAS. Básník obrazu a odstínu krásy.

Výstava je pořádána Správou Pražského hradu ve spolupráci se společností Art for Public. Jejím cílem je představit celoživotní dílo renesančního italského malíře Tiziana Vecellia široké veřejnosti.

Termín zahájení výstavy se posunuje na 15.12.2015, kdy bude výstava otevřena pro veřejnost, na základě informace spolupořadatele Art For Public, že dojde ke zpoždění transportu exponátů zaviněnému  zhoršenou bezpečnostní situací v Evropě.

Poprvé v historii uměleckých výstav budou na Pražském hradě uvedeny obrazy „Mladé ženy se zrcadlem“, častěji nazývané jako alegorie “Vanitas”, zapůjčené z Barcelony, z Boromejské sbírky a z dalších vzácných soukromých sbírek. Vidět tyto obrazy pohromadě je vzácná příležitost také z důvodu uvedení dalších Tizianových mistrovských děl reprezentujících “Krásu”. Příkladem je fascinující “Flora”, jeden z Tizianových nejúžasnějších obrazů, který byl zatím vystavován pouze v Galerii Uffizi ve Florencii. Navíc mohou  návštěvníci obdivovat malířovy samostatné autoportréty nebo jeho tvář vloženou do obrazových kompozic. K vidění budou také předměty, které Mistr používal v průběhu svého života. Klenotem výstavy je vzácný dokument z 16. století, který nebyl nikdy vystavován za hranicemi Itálie. Jedná se o Diplom císaře Karla V., díky kterému byl Tizian nominován na člena Palatiny a Rytíře římského impéria.

Kurátory výstavy je celosvětově uznávaný emeritní profesor Lionello Puppi, jeden z největších expertů dějin moderního umění  a také profesorka Serena Baccaglini, která se celý život věnuje organizací uměleckých výstav po celém světě.

Více informací na www.tiziano.cz a na  https://www.facebook.com/tizianovanitas

Datum a místo konání

Císařská konírna Pražského hradu

15. 12. 2015 - 20. 3. 2016

10.00-18.00 hod.

Vstupné

Vstupenky na výstavu je možné zakoupit pouze na pokladně v Císařské konírně. 

Základní: 180,- Kč

Snížené (děti od 6 do 16 let, studenti SŠ a VŠ do 26 let, senioři od 65 let): 100,- Kč

Rodinné (1-5 dětí do 16 let a max. 2 dospělí):  400,- Kč

Mapa Hradu